Our Body: A belső univerzum

fo.jpg

(A kép forrása: maszol.ro)

Agyak, szívek, tüdők, más szervek. Érhálózat, magzatfejlődés, izmok, testek, emberek. Mi vagyunk. Kívülről, belülről, de főként belülről. És minden valódi, nem trükk: ezek a testek egykor valóban éltek, most kiállították őket. 

Azok vagyunk, amit megeszünk – szól a mondás. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az Our Body: A belső univerzum című kiállítás, amely 14 darab Hong-Kongból származó, egykor élő emberi testet mutat meg teljes egészében. A mumifikált kiállítási „művek” mellett 200 szervet, illetve testrészt vizsgálhat meg az érdeklődő a Iulius Mall földszinti kiállító termében. Bár fényképezni nem lehet, az élmény száz százalékosan garantált. 

Felnőtt emberi testek, halva született csecsemők, belső szervek, csontok, félbe vágott arcok, izomkötegek, vérerek hálózata: mindez tényleg valódi. Nem viasz, nem gumi. Ezek a kiállított testek egykor egy élő ember alakjához tartoztak. A szó legszorosabb értelmében belenézhetünk az emberi test elképesztően bonyolult rejtelmeibe, ami most már nem is akkora rejtély, (bár a jegyárak jóval magasabbak a megszokott múzeum-látogatási belépők költségénél). A kiállítás fő célja, hogy a látogatók szervi tükörbe nézzenek: láthassák, ami mindannyiunkban megtalálható. 

1.jpg

3.jpg

 (A képek forrása: maszol.ro)

A kiállítás ugyanakkor nem csak mutat, de tanító jelleget is ölt: nagy hangsúlyt fektet ugyanis az egészséges és beteg szervek összehasonlítására. Rákos tüdőt, daganatos agyat, veseköveket és infarktust szenvedett szívet is megvizsgálhatunk. Az orvostan hallgatóinak maga a paradicsom, gyengébb gyomrúaknak rémálom. 

A múzeum 9 teremből áll, mindegyikben orvosnak készülő egyetemi hallgatók várják a kíváncsiskodókat, és türelmesen válaszolnak a kérdéseikre. Akinek elég erős a gyomra, még van pár napja megtekinteni testünk döbbenetes univerzumát, a kiállítás ugyanis október 31-ig  látogatható Kolozsváron.

Csomor Cecília