Harry Potter: filmmel, színdarabbal folytatják!

collage.jpg

Legendás állatok és megfigyelésük címmel vetítik jövőre a trilógiának tervezett filmet. A forgatókönyvet Rowling írta. Ugyancsak jövőre érkezik a Harry Potter és az elátkozott gyermek című két felvonásos színmű, természetesen ugyancsak Joanne Kathleen tollából. A Villámsebhelyes univerzuma tovább bővül – a rajongók kolosszális örömére.

Mit tudunk eddig az új filmről?

A Legendás állatok és megfigyelésük című filmet David Yates rendezi (igen, az ő munkája Harry történeteinek a legnagyobb része, legalább is a vásznon, a Főnix rendjétől az utolsó vágásig). A történet a Harry Potter világából jól ismert varázslatos lényekről, illetve az őket megszállottan kutató Göthe Salmanderről fog szólni, aki a mágikus állatokról szóló tankönyvet írta a roxforti diákok számára. A Rowling által írt, a filmmel azonos címet viselő könyvecske szolgál majd a trilógiának tervezett mozifilm alapjául.

Az események ezúttal az 1920-as években játszódnak, ráadásul az Amerikai Egyesült Államokban. Göthe ismer néhány varázslót, akik egy ottani iskolában tanítanak, de J. K. Rowling még nem árulta el, hogy mi a neve az iskolának, vagy, hogy pontosan hol található.

Jelenleg is forgatnak, a tervek szerint a film jövő év őszére készül el. Göthe Salmander szerepére az új brit színész-üdvöskét, Eddie Redmayne-t választották (legutóbb a Mindenség elméletében nyújtott Stephen Hawking-alakításáért Oscar-díjat kapott). Ezen kívül sok más ismert arc feltűnik majd a vásznon, többek közt Colin Farrell, Ron Perlman, vagy Ezra Miller is. Ha csak a színészi gárdára gondolunk, illetve arra, hogy Yates mesterművekre képes, ha fantasy-látványelemekről van szó, akkor ezt már nehezen lehet elfuserálni. A film hivatalos oldalára pedig (az elvonási tünetekben szenvedők számára) folyamatosan töltenek fel forgatási képeket, videókat.

eddie-redmayne-getty-main.jpg

Eddie Redmayne (forrás: www.glamour.com)

Mozgókép-morzsa a forgatásról Liverpoolban

 

Harry Potter és az elátkozott gyermek

Mikor a színmű első hírei felröppentek, sokan azt hitték, egyfajta előzményt kapunk, vagy legalább is olyan történetet, amely Harryék előtt több évtizeddel játszódik, mint a Legendás állatok és megfigyelésük esetében. Hál’ Istennek tévedtünk. Nagyjából két hónapja Rowling a Twitteren biztosította rajongóit arról, hogy a darab teljesen új történetet dolgoz majd fel. Aztán megkaptuk a végleges bizonyítékot, a mű címét: Harry Potter és az elátkozott gyermek.

Minden bizonnyal akadt pár rajongó, aki hirtelen a fejéhez kapott, hogy Úristen, most már aztán tönkre fogják tenni valami kikényszerített folytatással a kis túlélő varázslatos univerzumát. De Rowling azt nyilatkozta (többek közt a Pottermore szerkesztőjének), hogy azért is készül színdarab, és nem könyv, vagy mozifilm ebből az ötletből, mivel a színház a legmegfelelőbb közeg a történet átadásához.

Az új história szerint 19 évvel a Sötét Nagyúr legyőzése után járunk – Harry most már aurorként dolgozik a Mágiaügyi Minisztérium alkalmazottjaként, emellett férj és háromgyermekes családapa. Legkisebb fia, Albus nehezen viseli a híressé vált apa átörökített népszerűségét. 

harry-potter-cursed-child.jpg

A darab plakátja (forrás: http://www.harrypottertheplay.com)

„Apának és fiúnak is meg kell tanulnia a kellemetlen igazságot: a sötétség néha a legváratlanabb helyekről köszönt ránk” – olvashatjuk a darab hivatalos oldalán. A színművet két részre osztva fogják előadni 2016 júliusában a londoni Palace Theatre színházban. A nyolcadik Harry Potter-történetet színmű-képessé Jack Thorne (Majd újra lesz nyár, The Fades) forgatókönyvíró, illetve dramaturg teszi, a rendező pedig John Tiffany (Olivier és Tony-díjas) direktor. A zenéért Martin Lowe Grammy-díjas szerző felel, aki, többek közt a Macskák, a Nyomorultak és a Mamma Mia! dalait komponálta. A hivatalos weboldal nem csak a jegyek vásárlásában, de a londoni út megtervezésében is segít.  

http://www.harrypottertheplay.com

http://www.fantasticbeastsmovies.com

Kádár Hanga